English flag icon - Wave Content Nederlandse vlag icoon rond

Saudade

Over jezelf (kunnen) zijn

Wij zijn allemaal uniek! Hoe vaak heb je deze uitspraak al niet gehoord? En inderdaad, we verschillen van elkaar, iedereen is anders. 

Maar toch zijn er veel situaties waarin je merkt of voelt dat je je moet aanpassen, dat je je moet ‘gedragen’ of dat je zelfs moet voelen als anderen. Dat begint eigenlijk al in je kindertijd. 

Want zodra je de wereld bent gaan verkennen, kreeg je te maken met verwachtingen en beperkingen. Sommige beperkingen of verwachtingen zijn te begrijpen, anderen wellicht minder goed of zelfs helemaal niet. Ze kunnen je hinderen in het (verder) ontwikkelen van je eigen wil en wensen en verhinderen keuzes te maken die beter bij je passen. Hierdoor kun je uit balans raken.

In ons opgroeien, leren we de normen van onze familie en van de omgeving en maatschappij waarin we opgroeien. Maar zijn die normen en waarden ook echt van jou? Of heb je ze (deels) aangeleerd en horen ze niet echt bij jezelf? Misschien had je ze vroeger nodig, maar helpen ze je nog? Misschien beperken ze je nu in het tot uitdrukking brengen van waarden en ideeën en wensen die beter bij je passen? 

Wat hoort er authentiek bij jou, en wat heb je aangeleerd van een ander? Wat past er in het leven dat je nu hebt nog bij jou? Als dat niet helder is, kan dat een innerlijke strijd opleveren. Dan is het moeilijk om je goed te voelen en in harmonie met jezelf te zijn. En dat bepaalt weer voor een groot deel hoe je de wereld om je heen benadert: hoe je contact legt en onderhoudt met anderen, privé en in je werk.

Wil je uitzoeken hoe je meer in harmonie kan leven? Wil je meer keuzevrijheid gaan ervaren? Wil je meer inzicht in hoe jij jezelf misschien beperkt in het verwezenlijken van je levensdoelen? Wil je ontdekken hoe je contact maakt met de ander, dan nodig ik je uit om samen met mij op zoek te gaan naar manieren om dat te verwezenlijken. Want soms heb je een ander een tijdje nodig om die reis naar jezelf te maken.