Seksueel trauma

Wanneer er een overval op jouw lijf is gepleegd en je gevangen bent geraakt

Seksueel geweld leidt vaak tot een seksueel trauma. Bij seksueel geweld wordt er een overval gepleegd op jouw lijf. De overvaller neemt bezit over jou. Je bent niet langer van jezelf. Je komt terecht in een wereld die niet de jouwe is. In slechts één seconde verlies je jezelf en het vertrouwen in de ander. Wanneer bijstand vanuit de omgeving uitblijft, ontstaat een seksueel trauma.

Seksueel trauma laat diepe sporen na. Zeker wanneer je dit seksuele geweld niet hebt durven delen vanwege (be)dreiging of omdat je stuitte op weinig begrip vanuit jouw omgeving.  Je enige redding is om deze gebeurtenis zo snel mogelijk te laten verdwijnen. Je stopt t , als t ware,  in een potje, doet de deksel erop en je probeert je leven verder te leven. Intussen ben je jezelf verloren. Je bent niet langer van jezelf en jezelf.

Je bent besmet geraakt met iets waar je zelf niet voor hebt gekozen. Je past niet meer in jouw wereld, je hoort er niet meer bij. Je leeft voort  in de verloren seconde  en met een soort ‘tijdelijke identiteit’, die van aanpasser en voelt je alleen en eenzaam. Dit kan jaren lang voortduren.

De impact op jouw authenticiteit is enorm. Je durft daar niet meer op te vertrouwen en past je voortdurend aan.  Je eigen wil is bevroren geraakt. En je bent continu op zoek naar erkenning.  

Is herstel van seksueel geweld mogelijk? Ja! Is het gemakkelijk? Nee. Het begint met niet langer ervan wegkijken. Onder ogen zien van de schade en de impact ervan op je zijn en op jouw relaties privé en werk gerelateerd.

Ik bied zowel individuele als groepstherapie aan voor mensen die vrij willen komen van de impact en gevolgen van seksueel geweld. Ik reik handvatten aan wat je kunt doen om te helen van de schokkende seksuele ervaring en jouw authentieke zelf terug te vinden.