Gestalttherapie: De kracht van oogcontact

Volgens de Gestaltpsychologie is contact even noodzakelijk voor mensen als zuurstof en water. Om die reden wordt Gestalt therapie ook wel de psychotherapie van het contact genoemd.

Gestalt therapie richt zich op het herstel van het contact met jezelf en je omgeving. Door bijvoorbeeld te ervaren hoe je contact kunt maken met de ander door juist niet te praten.

Het klinkt misschien raar, want we zijn veelal gewend om met elkaar over allerlei zaken te praten. Dit praten kan juist de afstand in het contact vergroten. We kunnen ons dan niet gehoord, gezien en/of begrepen voelen. Juist door niet te praten, maar oogcontact te maken, ontstaat er een verbinding die voelbaar en zichtbaar anders is. Het opent de weg naar een intiemer en intenser contact en gesprek.

In het filmpje ‘How to connect to anyone’ zie je welke kracht oogcontact kan hebben door 4 minuten onafgebroken elkaar aan te kijken zonder iets te zeggen. In een studie naar de vraag ‘hoe blijf je verbonden met de ander’ werd aan een zestal paren, in verschillende stadia van hun relatie, gevraagd om dit te proberen. Kijk en ervaar het effect:

 

Vind je dit artikel leuk?

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkdIn
Deel op Pinterest

Laat een reactie achter