Gestalttherapie: De kracht van oogcontact

Volgens de Gestaltpsychologie is contact even noodzakelijk voor mensen als zuurstof en water. Om die reden wordt Gestalt therapie ook wel de psychotherapie van het contact genoemd.

Gestalt therapie richt zich op het herstel van het contact met jezelf en je omgeving. Door bijvoorbeeld te ervaren hoe je contact kunt maken met de ander door juist niet te praten.

Het klinkt misschien raar, want we zijn veelal gewend om met elkaar over allerlei zaken te praten. Dit praten kan juist de afstand in het contact vergroten. We kunnen ons dan niet gehoord, gezien en/of begrepen voelen. Juist door niet te praten, maar oogcontact te maken, ontstaat er een verbinding die voelbaar en zichtbaar anders is. Het opent de weg naar een intiemer en intenser contact en gesprek.

In het filmpje ‘How to connect to anyone’ zie je welke kracht oogcontact kan hebben door 4 minuten onafgebroken elkaar aan te kijken zonder iets te zeggen. In een studie naar de vraag ‘hoe blijf je verbonden met de ander’ werd aan een zestal paren, in verschillende stadia van hun relatie, gevraagd om dit te proberen. Kijk en ervaar het effect:

 

Vind je dit artikel leuk?

Share on facebook
Deel op Facebook
Share on twitter
Deel op Twitter
Share on linkedin
Deel op LinkdIn
Share on pinterest
Deel op Pinterest

Laat een reactie achter

Beeldcontact

Als je wel een gesprek wilt, maar nu liever niet naar de psychotherapiepraktijk komt

Misschien kan ik iets voor je betekenen. In deze moeilijke tijden wil ik mij als therapeut inzetten via beeldbellen. Ik doe dit op donatiebasis. Omdat ik weet dat veel ondernemers nu ook financieel getroffen worden. Zo kan ik je tijdens deze quarantaine periode toch een ondersteunend gesprek aanbieden.

Selecteer een datum en tijd voor een kennismaking via beeldbelafspraak en klik op ‘verstuur bericht’. Je krijgt van mij een bevestigingsmail. Zit er geen geschikte tijd tussen, bel 06-15672457 of laat jouw telefoonnummer achter en ik bel je voor een beter passend moment.